top of page

Voorjaarskruiden!

  • Writer: Centrum Jasmijn
    Centrum Jasmijn
  • Feb 24, 2020
  • 4 min read

Nog even en het is weer lente! Nu lijk alles nog druilerig, hebben we stormen doorstaan, maar onder de grond gebeur er van alles! Alles om ons heen is onderdeel van de natuur en ons lichaam is afgesteld op dit alles en de natuur weer op ons. In de winter groeien bijvoorbeeld voornamelijk kolen, welke ons energie geef. In de winter lichtere groentes, die ons ondersteunen in warmere dagen. De kruiden groeien ook zo. Elk seizoen zijn er specifieke kruiden, die afgestemd zijn op ons lichaam. Nu de aarde zich langzaam opwarmt, ontkiemen ook belangrijke planten en kruiden, welke ons lijf zo hard nodig heeft. Tegenwoordig kunnen wij alle soorten groentes kopen, het hele jaar door. Vroeger was dat echter niet het geval en hadden mensen last van voorjaarsmoeheid, vanwege vitamine tekort. Deze kruiden werden dan ook meteen geplukt en als eerste gegeten in salades of rauw om op te knabbelen. Dit kunnen wij nu nog steeds!


Note: let uiteraard wel op, waar je de kruiden plukt. Zorg dat je een goede locatie treft, met weinig vervuiling. Niet in de buurt van auto’s en op plaatsen waar bijvoorbeeld alleen wandelaars komen.


Veldkers groeit het hele jaar door op mossige en natte gebieden. Eén van de lievelingsplantjes om te eten in de winter en in het voorjaar. De kleine blaadjes hebben veel smaak en voedingsstoffen. Lekker pittig, als waterkers. De Nederlandse naam ‘kers’ is afgeleid van het oud Germaanse woord ‘krasjo’, dat ‘eten’ betekent. Mensen weten dus al langer hoe lekker en gezond deze plantjes waren. Kleine veldkers werd vroeger als rauwkost tegen scheurbuik (vol met vitamine C) gegeten, het werkt preventief tegen ontstekingen en ook heeft deze plant een bloedzuiverende werking – waardoor het goed te gebruiken is om voorjaarsvermoeidheid te helen, of liever nog te voorkomen. Superlekker in een salade of in een zelfgemaakte pesto. (Kun je geen veldkers vinden? Tuinkers en waterkers zijn zelf te kweken en een goed alternatief. Dit zijn bommetjes vol kracht!)


Kleefkruid

Wellicht een kruidje dat je nog van vroeger van het buitenspelen kent. Het blijft namelijk – zoals de naam doet vermoeden – kleven aan kleding door de minuscule haartjes. Een drama soms voor tuiniers.


Dit kruid stimuleert je lymfesysteem en helpt de productie van lymfevloeistof aanmaken. Het lymfenvatenstelsel is simpel gezegd het riool van je lichaam: het helpt bij het afvoeren van overtollig vloeistof uit de weefsels en afvalstoffen uit onze cellen. Daarnaast is dit kruid een diuretica (hier ga je zeg maar flink van plassen), wat een fijne bijkomstigheid is als we lekker willen doorspoelen tijdens het detoxen. Deze kruidjes zijn zacht van smaak en kun je prima zo opknabbelen. Wanneer je de structuur wat vreemd vindt, kun je ze makkelijk met een schaar fijn knippen en door je lievelingssalade husselen. In smaak merk je er niets van en je hebt wel je verse-eigen-geplukte-gratis superfoods binnen vol levenskracht! En wanneer je een blender hebt, kun je kleefkruid ook aan je dagelijkse (groene) smoothie toevoegen. Deze kruidjes zijn krachtig: een klein beetje heeft al een groot effect.


Paardenbloemblad

Een kruid dat keihard wordt bestempeld als onkruid terwijl het ongelooflijk weldadig is. Alle delen van de paardenbloem zijn eetbaar. Zowel de bladeren, als de bloemen (te gek in salades) en de wortels (supergoed en gezond  voor de lever die met paardenbloem wortel ondersteunt wordt in het werk). We kunnen we wat frisse jonge blaadjes oogsten. Ze zijn licht bitter van smaak, één van de smaken die wij als mens in de loop van de tijd zijn vergeten te eten, terwijl deze enorm heilzaam is.( Bittertjes helpen tegen suiker cravings, stimuleert het metabolisme, ondersteund de lever en gal productie (whoohoo, detox!) en helpt met de absorptie van de belangrijke vitamines als A, D, E & K.) Ook deze kunnen prima uit de losse hand gegeten worden – mocht je nog eens trek hebben tijdens een wandeling. Daarnaast is het lekker fijngesneden in salades of in smoothies. De verse bloemen zijn lekker voor thee. Gewoon een handje vol paardenbloemen in een theepot met kokend water erop. Lekkere voorjaars schoonmaak!


Brandnetel

Een super plant met zoveel veelzijdigheid. Van deze prachtig krachtige plant zijn ook alle bovengrondse delen eetbaar, de jonge blaadjes en stengels. Deze kleine krachtige blaadjes, smaken fris en soms me een koolachtige nasmaak. Door het te verhitten in stamppot, soep of thee, verdwijnen ook de lelijke brandharen, waar we ons zo aan prikken.

Brandnetels zijn ware superfoods. Ze helpen bij vele kwaaltjes en zijn perfecte voorjaarsreinigers. Hippocrates maakte melding van maar liefst 61 remedies met brandnetels. De plant zit boordevol mineralen en wordt daarom gebruikt in de strijd tegen bloedarmoede, mineraal-tekorten, algehele zwakte en voorjaarsmoeheid. Verder helpt ook het herstel bij, of na ziekte en verkoudheden (aanvulling van mineralen) En mocht dat je nog niet overtuigd hebben om dit keer niet met een grote boog om de brandnetel heen te lopen maar er van te eten: brandnetels zijn ook nog eens bloedzuiverend, vocht afdrijvend en anti-allergisch. Een perfecte timing zo in het pre-voorjaar. De brandnetel is uiterst veelzijdig om te eten, thee van te maken, te drogen, zalf maken of olie.


Het Madeliefje

Vlak deze kleine bloem niet uit! Deze mooi meizoentjes zijn stevige kruidjes die al beginnen te bloeien. Hoe meer ze hun kopjes op richten naar boven, hoe meer kracht deze heeft. We kennen deze bloemen al vanaf kind zijnde, waarin we kettingen maken en verhalen verzonnen over elfjes in de hartjes van de bloem. De madeliefjes hebben vaak een paarse rand. Deze bloem verkleurd door de mineralen in de bodem. Hoe meer en dieper de paarse kleur in de punten, hoe meer mineralen. De madeliefjes hebben niet veel smaak. Eet je ze rauw, dan lijkt het op hooi achtige smaak soms. Doe deze bij je thee of maak er olie van. Ook in een salade maken ze de blitz!

Dit kleine bloemetje mag zeker niet vergeten worden in de voorjaarskruiden lijst!

Door onze moderne leefwijze zijn we vaak vergeten te leven met de natuur. Toch geeft de natuur alles wat we nodig hebben. We moeten het alleen zien. Nu duimen voor heerlijke zonnige lente dagen!

 
 
 

Comments


bottom of page