De grote veelzijdigheid van (on)kruid in onze tuin
- Centrum Jasmijn
- May 4, 2020
- 3 min read
Kruidengeneeskunde is een van de oudste geneeskunde van de mensheid. Kruidenvrouwtjes, medicijnmannen en druïden, beheersten deze oude geneeskunde en werden bij iedere crisis erbij gehaald. Deze wijsheid werd overgedragen van oudste naar oudste. Later werd deze kunde verdrongen door de reguliere geneeskunde en de techniek en innovaties in de reguliere geneeskunde, zetten kruidengeneeskunde in een ver hoekje.
Echter is in de jaren 60 de kruidengeneeskunde langzaam weer omhoog geklommen en met de komst van internet is het meer populairder dan van te voren.

Kruiden, planten en bomen bezitten inhoud stoffen waar ons lijf op reageert en het aanzet tot zelf herstellend vermogen. Vele medicijnen zijn ook afgeleid van deze stoffen. Maar alles in de natuur is gebouwd op balans. Het verteren van een kruiden medicijn is ook gericht op de gehele plant en niet op een onderdeel. Daarom ontstaan er veel bijwerkingen bij medicijnen, maar niet bij gebruik van de meeste kruiden middelen.
Een kruidenmiddel kan op diverse manieren worden toegediend. Als eerste kan er een extract van gemaakt worden met alcohol. Dit worden druppels, die met water ingenomen worden. Door de alcohol worden inhoudsstoffen uit de plant getrokken. Met het extract (tinctuur genaamd) kunnen inwendige klachten aangepakt worden.
Een zachtere methode is een kruidenthee. Hierbij worden kruiden gedroogd en gemixt met elkaar voor een lekker vers kopje kruidenthee. Deze mix kan ook op klacht worden samengesteld.
Zalf en olie zijn kruidenmiddelen waarbij een uitwendige toepassing nodig is. Denk hierbij aan eczeem, wonden, ontstekingen en acne. Door het gebruik van vet (vaseline, olie of lanoline) worden de inhoudsstoffen door warmte onttrokken.
Moeilijk?
Vaak denken mensen dat kruidengeneeskunde moeilijk is. Nee hoor, moeilijk is het niet. Een kruiden EHBO is zo aangelegd en in een cursus gauw eigen gemaakt. Belangrijk is wel om te leren wat en welke kruiden niet. Zomaar experimenteren is niet aan de orde, aangezien er ook veel kruiden zijn die op elkaar lijken en je zo een giftige plant kunt verzamelen.
Veel kruiden zijn bij ons allemaal allang bekend en een doorn in het oog in ons mooie gazon. Denk hierbij aan de brandnetel, madeliefje, weegbree, paardenbloem en stinkende gouwe. Ook bomen hebben hun kracht en in de kruidengeneeskunde zijn berk, eik, toverhazelaar en wilg graag geziene gasten.

Wat zijn nou écht must-haves in je kruidentuin? Eigenijk is het moeilijk voor mij om een keuze te maken, want het is allemaal ZO heerlijk om in je tuin te hebben! Als ik toch moest kiezen...
💚Goudsbloem: écht mijn favoriete kruid. Makkelijk te kweken en geeft zoveel moois! Buiten het feit dat de oranje bloemen een lust voor het oog zijn, is de goudsbloem een kruid met hele krachtige capaciteiten. Het geneest wonden erg vlug, is een natuurlijke antibiotica en natuurlijk jodium. Zalf van deze bloemen wordt vaak gezien als "toverzalf" bij kinderen, omdat het wondjes meteen verzacht
💚Brandnetel: ook al hebben we een bloedhekel aan deze plant, deze heeft een speciaal plekje in mijn tuin. De brandnetel heeft ontzettend veel mineralen als ijzer in zich en is een superfood op zich. Toppen van deze plant zorgen voor een heerlijke soep, stamppot of een super zalf bij muggenbulten en brandwonden. 💚Tijm: een keukenkruid die makkelijk te kweken en te verwerken is. Dit kruid maakt allerlei gerechten lekker, maar werkt ook anti septisch. In eten wil dat zeggen dat ze bacteriën langer buiten houden en langer houdbaar is. Onmisbaar is deze tijdens griep of verkoudheid, want een kop thee gezet van tijm, helpt je van de hoest en slijm af tijdens ziek zijn.
Andere kruiden die een geneeskracht hebben en wij onbewust dagelijks gebruiken zijn rozemarijn, peterselie, marjolein, venkel en zelfs basilicum. De kruidengeneeskunde heeft een groot scala aan mogelijkheden en het is het zeker waard om deze verder te ontdekken! Dat kan onder andere met onze nieuwe cursus: werken met geneeskrachtige kruiden. Nu tijdelijk voor slechts €45,00 voor 10 lessen! Klik hier om je aan te melden.
Comments